portfolio.hu - Ráugranál a két legnépszerűbb EU-s pályázatra?

  Főoldal / Cikkek / portfolio.hu - Ráugranál a két legnépszerűbb EU-s pályázatra?
portfolio.hu - Ráugranál a két legnépszerűbb EU-s pályázatra?
2016.10.04.

Az újranyitás előtt álló, a kkv-k által leginkább várt két EU-s kapacitásbővítő pályázatnál a kötelező vállalások lazultak, míg a tartalmi értékelés szempontjai jócskán szigorodtak - derül ki a Portfolio azon elemzéséből, amelyben a tavalyi felhívásokat a most társadalmi egyeztetésre bocsátott szövegekkel hasonlítottuk össze. Utóbbiakból nagyon úgy tűnik, hogy az érett, de még mindig gyorsan növekvő, fejletlen kistelepüléseken nagy ipari beruházást tervező cégek rúghatnak a legnagyobb eséllyel labdába. Ez persze nem véletlen, hiszen a tavalyi 165 milliárdos pénzosztási körrel szemben most csak 45 milliárd forintnyi újabb vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A kisebb, 5-25 millió forintnyi támogatást kínáló idei pályázatnál fontos, hogy új cégek ezen már nem indulhatnak, de a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását elkezdték támogatni. Lényeges, hogy a tavalyi pályázati körrel szemben az idei két pályázaton egyszerre, egy naptári éven belül már nem lehet támogatást nyerni.

 

 

 

Lássuk a több támogatást nyújtó pályázat főbb változásait!

 

Ezekről a pályázatokról van szó

 


Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a társadalmi egyeztetésen lévő kapacitásbővítő pályázatok fontosabb tudnivalóit, amelyek a tavalyi GINOP kapacitásbővítő felhívások újranyitásaként értelmezhetőek. A Portfolio az újranyitás okán összehasonlította a tavalyi és a társadalmi egyeztetés alatt álló konstrukciók feltételeit.

 • Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című GINOP - 1.2.1-15 felhívás, 105 milliárdos kerettel
 • Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című GINOP - 1.2.1-16 felhívás, 24 milliárdos kerettel
 • Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című GINOP-1.2.2-15 felhívás, 60 milliárdos kerettel
 • Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című GINOP-1.2.2-16 felhívás, 21 milliárdos kerettelAmit mind a 2 új pályázat esetében kijelenthetünk, hogy a címben nincs különbség, csak a kódszámban tapasztalunk eltérést, így a tavaly megjelent konstrukciók kódszáma 15-el végződik, míg az idénre tervezett konstrukciók kódszáma pedig 16-al.
 

A GINOP-1.2.1-15 és a GINOP-1.2.1-16 pályázatok összevetése


A tavalyi felhívás keretösszege 105 milliárd forint volt, míg az idei évre tervezettnek csak 24 milliárd forint. A GINOP-1.2.1-15 konstrukciónál az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 50 millió Ft, maximum 500 millió Ft, míg a GINOP-1.2.1-16 felhívás esetében minimum 25 millió Ft, maximum 250 millió Ft.

A két pályázat keretében támogatható tevékenységek köre esetében tapasztalt eltéréseket az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Ráugranál a két legnépszerűbb EU-s pályázatra? - Felkötheted a gatyád!


További különbségeket a kötelező vállalások pontban találtunk, melyet az alábbi táblázatban foglaltunk össze.

Ráugranál a két legnépszerűbb EU-s pályázatra? - Felkötheted a gatyád!


A támogatást igénylők körét az új, társadalmi egyeztetés alatt lévő kiírásban pontosabban megfogalmazzák, ugyanis gazdálkodási formakód szerint is lehatárolják, azokat a vállalkozásokat, amelyek indulhatnak majd a pályázaton.

Az új, társadalmi egyeztetés alatt lévő kapacitásbővítő pályázat esetében számos új kritériumot figyelhetünk meg a tartalmi értékelési szempontoknál. Szembetűnő változás a rangsorolási szempontoknál tapasztalható, melyet a következő táblázatban foglaltunk össze. Az értékelési szempontokhoz hozzárendeltük a maximális pontszámokat is. Összeadva az új konstrukció pontszámait 103 jön ki, melyet a hozzászólók is megjegyeztek és javasolták, hogy a 3 pontos szabálytalansági eljárások vizsgálatát emeljék át a jogosultsági feltételek közé. Az új pályázat esetében 103 pontból kell a vállalkozásoknak a minimális 50 pontot elérni, ami tulajdonképpen egy nagyobb merítési alapot biztosít a cégeknek. Ezzel szemben a korábbi kiírás esetében 100 pontból kellett 50 pontot szerezni a támogathatósághoz. Pirossal jelöltük az általunk felfedezett változásokat a korábbi konstrukcióhoz képest.

Ráugranál a két legnépszerűbb EU-s pályázatra? - Felkötheted a gatyád!


A fenti táblázatból jól látható, hogy 5 területen módosult a pályázat

 • Új szempontként került be az értékelési rendszerbe az, hogy a pályázó a támogatást igénylő által a projekt keretében fejleszteni kívánt tevékenység az Irinyi Terv kiemelt fejlesztendő ágazatba tartozik.
 • Az 1 főre eső hozzáadott érték arányát masszívan támogatja a pályázat kiírója (max 10 pontig), mint új értékelési szempontot.
 • A minőség-, vállalat- és környezetirányítási rendszerrel rendelkezik a cég, akkor 15 pontot szerezhet.
 • Ha a támogatást igénylő pénzügyi korrekciót eredményezett szabálytalansággal nem érintett, akkor 3 pontot szerezhet az új kiírás szerint.
 • Minél nagyobb a projekt saját tőke arányos beruházási érték aránya, annál több pontot kaphat, összesen max. 5 pontig.


 

A legnagyobb változás a tavalyi felhíváshoz képest, hogy eddig egyszerre lehetett támogatást nyerni mind a két konstrukcióban, most azonban ez nem lehetséges. Erre hívja fel a figyelmet a pályázat 4.2. pontja, mely szerint nem nyújtható támogatás azon támogatást igénylő részére, amelynek a 651/2014/EU rendelet 1. sz. melléklete alapján meghatározott partner-, vagy kapcsolt vállalkozása a GINOP-1.2.2-16 és a GINOP- 1.2.6-8.3.4-16 kódszámú felhívások, illetve a GINOP-1.2.1-16 felhívás keretében az adott naptári évben már részesült támogatásban.

 

forrás: portfolio.hu